Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Πώς ζούσαν οι κοπέλες στην Αθήνα στις αρχές του 20ού αιώνα; Πώς διασκέδαζαν; Τι όνειρα έκαναν για το μέλλον; Τι διάβαζαν; Το σχολείο; Τα μαθήματα; Είχαν σχέσεις με αγόρια; Η ζωή τους ήταν πολύ διαφορετική από των σημερινών κοριτσιών;
Διαβάζοντας το ημε
ρολόγιο της 14χρονης Μαρίκας θα πάμε 100 χρόνια πίσω… σε μια εποχή η οποία είναι χρονικά κοντά στη δική μας, αλλά ταυτόχρονα μοιάζει πολύ μακρινή!
Το τρυφερό κείμενο και οι όμορφες ζωγραφιές, βασισμένες σε φωτογραφίες του ΕΛΙΑ, ταξιδεύουν τον μικρό αναγνώστη στην Αθήνα του 1910, όταν ο γαλατάς έφερνε το γάλα με το γαϊδουράκι, ο ατμοκίνητος σιδηρόδρομος αγκομαχούσε στους δρόμους της πόλης, τα κορίτσια πήγαιναν στο παρθεναγωγείο, μικροί και μεγάλοι έκαναν μπάνιο στο Φάληρο, ενώ οι κουζίνες μοσχομύριζαν γλυκά του κουταλιού και λικέρ βύσσινο.

Της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Πολύ χιούμορ σε ένα μύθο που θα μπορούσε να είναι του Αισώπου...
Διδακτικό αλλά και διασκεδαστικό,είναι άλλο ένα αγαπημένο μας βιβλίο που μας έχει κάνει και να γελάσουμε και να σκεφτούμε, αυτό είναι σημαντικό!!!
Η κυρία Αλεπού με το φίλο της τον Λύκο προσπαθούν να πείσουν τον γάιδαρο να πάνε βόλτα με τη βάρκα για να τον φάνε...άραγε ποιος θα ξεγελάσει ποιον;;;
Θα γελάσετε πολύ και θα θαυμάσετε για άλλη μια φορά το κείμενο του Κώστα Πούλου και την εικονογράφηση του αγαπημένου μας Σβετλίν.
Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Μπορεί να είναι γνωστοί οι μύθοι του Αισώπου στους περισσότερους όμως αυτή η έκδοση αξίζει για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους...
Πολύ σύντομο κείμενο αλλά χωρίς να χάνεται ίχνος νοήματος σε απόδοση της Ρένας Ρώσση-Ζαϊρη αλλά το καταπληκτικό της υπόθεσης είναι η εικονογράφηση του Σβετλίν...Όσοι τον γνωρίζουν από άλλες δουλειές του είμαι σίγουρη ότι είναι και θαυμαστές του!!!!
Ο άνθρωπος δεν ζωγραφίζει απλά..κάνει αφήγηση μέσα από την εικόνα του...είναι καλλιτέχνης..λίγοι το καταφέρνουν αυτό Μακάρι οι γονείς να δείχνουν στα παιδιά τους τέχνη ώστε να αποκτήσουν έστω και λίγη αισθητική και να μάθουν να αναγνωρίζουν το ωραίο..
πολύ καινούρια έκδοση από το Μεταίχμιο

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Η εγγονή του Αϊ-Βασίλη είναι ένα συνηθισμένο παιδί. Τρελαίνεται για ζεστή σοκολάτα, δαχτυλομπογιές και εικονογραφημένα βιβλία. Αλλά είναι και κάπως ασυνήθιστη: ο παππούς της είναι ο Αϊ-Βασίλης! Την ώρα που τα φυσιολογικά παιδιά πηγαίνουν για πορτοκαλάδα με την οικογένειά τους, η ηρωίδα της ιστορίας μας μετράει τα πακέτα με τα δώρα των άλλων παιδιών που φτάνουν ως το ταβάνι και ζηλεύει τα γράμματα θαυμασμού και αφοσίωσης που γράφουν στον παππού της. Είναι τελικά ευχή ή κατάρα να έχεις έναν τόσο διάσημο παππού; Και να τρως πάνω στο χαλί, παρέα με τα ξωτικά;
Ένα τρυφερό παραμύθι για την αποκλειστικότητα της αγάπης, τη διεκδίκηση της στοργής και την ποιότητα του χρόνου που περνάμε με τα παιδιά μας. Κι ακόμη, μια ιστορία για τα πιο ωραία χριστουγεννιάτικα δώρα – που δεν κατασκευάζονται από ακριβά υλικά, αλλά από ανόθευτη αγάπη. Συγγραφέας η Αμάντα Μιχαλοπούλου ,εικονογράφηση της Σοφίας Τουλιάτου, από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Μια ιστορία σε άσπρο-μαύρο, με λίγα λόγια. Μελαγχολική. Μια ιστορία που δείχνει τη χαρά του να δίνεις, αλλά και τον πόνο. Αυτό είναι και το πρωτότυπο του συγγραφέα και εικονογράφου Σελ Σίλβερστάιν. Όλοι έχουμε διαβάσει ιστορίες για τη χαρά του να δίνεις.. Αλλά εδώ πρόκειται για κάτι άλλο. Για την αλήθεια πως το να δίνεις και πόνο έχει, και μοναξιά και ρίσκο. Ίσως να μη βρεις ποτέ ανταπόδοση. Και αυτό ακριβώς είναι το αληθινό δόσιμο. Αυτό που δεν ζητάει ανταμοιβή. Γιατί καλώς ή κακώς όλοι περιμένουμε να πάρουμε εφόσον έχουμε δώσει....
Ουσιαστικό το μήνυμα αυτού του βιβλίου, δίνεται μέσα από τη σχέση μιας μηλιάς κι ενός αγοριού. Η μηλιά αγαπά το αγόρι και του δίνει απλόχερα όλα τα αγαθά που μπορεί να διαθέσει. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, θέλει όλο και περισσότερα..
Η μηλιά πάντα έχει κάτι να δώσει...από τις εκδόσεις Δωρικός

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Που πήγαν τα Χριστούγεννα;;;
Να μια καλή ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας αυτές τις μέρες...
Η μικρή Νιαουνιαου ακούει τη δασκάλα να λέει ''Έρχονται τα Χριστούγεννα!!'' κι εκείνη αναρωτιέται...''κι όταν λείπουν που είναι;''
''μετά που θα φύγουν που θα πάνε;''
Αλήθεια για εσάς τι είναι τα Χριστούγεννα.;
Εμένα πάντως το βιβλίο αυτό με έβαλε σε σκέψεις...
Μήπως είναι κάτι πιο βαθύ από αυτό το επιφανειακό που ζούμε;
αυτές τις αλήθειες πάντως μόνο μέσα από τις παιδικές ερωτήσεις τις ανακαλύπτουμε,έτσι και ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος(γνωστός από τον τριγωνοψαρούλη) μας αναφέρει στον πρόλογο του πως αυτές ήταν ερωτήσεις που του έκαναν τα παιδιά του!
Σε εικονογράφηση της Κιάρα Φεντελε από τις εκδόσεις Πατάκη

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Αυτό που βλεπετε ειναι ένα και μοναδικο!!
Δεν έχει άλλο σαν αυτό!!!
Κι όμως να που υπάρχει ένα βιβλίο για τις τρύπες!!!
Θα μάθουμε λοιπόν πληροφορίες που κάποιες από αυτές μας είναι άχρηστες αλλά πολύ ενδιαφέρουσες!!!
Τρύπες σε αντικείμενα (μουσικά όργανα,παιχνίδια),
τρύπες στη γη(ηφαίστεια,σπήλαια),
τρύπες του σώματος(μύτη,στόμα),
τρύπες των ζώων (φωλιές),
τρύπες τεχνητές(παράθυρα,καμινάδες)...
τρύπες που υπάρχουν παντού γύρω μας και όμως δε τους δίνουμε καμία σημασία.
«γεννιόμαστε από μια τρύπα, ακούμε από μια τρύπα, αναπνέουμε από μια τρύπα, πέφτουμε σε μια τρύπα δραπετεύουμε από μία τρύπα…».(απόσπασμα του βιβλίου)
κατά τη γνώμη μου, ένα πολύ έξυπνο και πρωτότυπο βιβλίο, της Κλέρ Ντιντιέ με εικονογραφημένες τρύπες του Ρολάν Γκαρίγκ από τις εκδόσεις Καστανιώτη...

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Να λοιπόν που η κλασική λογοτεχνία δεν θα σταματήσει ποτέ να υπάρχει... Ο λόγος για το μυθιστόρημα του Καρόλου Ντίκενς "Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα'' από τις εκδόσεις Πατάκη. Το πλήρες κείμενο του συγγραφέα σε μια πολύ καλή απόδοση στα ελληνικά από την Μοίρα Μάρα χωρίς πολύ εικονογράφηση, ιδανικό για μεγάλα παιδιά αλλά και για ενήλικες!!
Φέτος τα Χριστούγεννα θα δούμε και την ταινία στους κινηματογράφους από τους δημιουργούς του ''Forrest Gump'' και του ''Polar Express'' με πρωταγωνιστή τον Jim Carrey...την περιμένουμε με χαρά!!!

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Θέλετε να θυμηθείτε τα νιάτα σας....
Θέλετε να νοσταλγήσετε παλιές εποχές....
Θέλετε να δείξετε στα παιδιά σας τις δικές σας αναμνήσεις.....
να το ιδανικό βιβλίο... Sarah Kay...
είμαι σίγουρη πως σας λέει πολλά!!!
ένα δώρο για όλες τις ηλικίες...
....έχει πολύ ωραίες ιδέες για κατασκευές αλλά και πολύ εύκολες και νόστιμες συνταγές για όλες τις εποχές...
κάθε μήνας και κάτι καινούριο για να μάθουμε....
Αυτό το βιβλίο το αγοράζουν οι μαμάδες με αφορμή τις κόρες τους...
είναι πολύ τρυφερό να περνάνε κάποια πράγματα από γενιά σε γενιά...

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Είναι 12! Παραμονή Χριστουγέννων! Ενώ ο Άγιος Βασίλης κλεισμένος στο εργαστήριό του ετοιμάζεται για το ταξίδι του πάνω απ' τις στέγες μας, 12 αγαπημένοι συγγραφείς κάνουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο ταξίδι μέσα απ' τις σελίδες ενός μοναδικού βιβλίου παραμυθιών. Γράφουν ο καθένας το δικό του παραμύθι για τα Χριστούγεννα, και 12 εικονογράφοι ζωγραφίζουν τις σελίδες τους. Το αποτέλεσμα είναι ένα γιορτινό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις.
Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.


Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

"Το Τελευταίο Φύλλο" (εκδ. Παπαδόπουλος) είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να προσπεράσετε έτσι απλά!!!Κρατήστε σίγουρα το όνομα του συγγραφέα....Ο. Χένρι, τον έχουμε γνωρίσει και στο χριστουγεννιάτικο αριστούργημά του "Το Δώρο Των Μάγων"(εκδ.Αίσωπος).
Ένα έχω μόνο να πω...ο συγγραφέας ξέρει το μυστικό να αγγίζει την καρδιά μας χωρίς να μας παραμυθιάζει...απλά μας εξιστορεί ένα παραμύθι που ίσως είναι πραγματικό...το τέλος στις ιστορίες του έχει δύο όψεις..το ποτήρι το βλέπετε μισογεμάτο...η όπως αλλιώς θέλετε εσείς..αυτό, πρέπει να σημειώσω,παρατήρησα πως αρέσει στα παιδιά πολύ..νιώθουν πως δεν τα κοροϊδεύεις,τους λες αλήθεια... δεν είναι όλα τέλεια, μπορεί και κάτι να μην πάει καλά..έτσι γίνεται άλλωστε και στη ζωή μας...
Υ.Γ: φυσικά εξαιρετική η εικονογράφηση από την Ίριδα Σαμαρτζή!!!